Дигитална Детоксикация

Дигиталната детоксикация е временен период на пълно изключване от всички цифрови устройства, с цел подобрение на естественото социално взаимодействие, намаляване на стреса, и пълноценно присъствие в „офлайн“ света.

Терминът „дигитална детоксикация“ е добавен в Оксфордския речник през 2013 г., само шест години след пускането на пазара на първия iPhone (който започна революцията на смартфоните). Какво се е случило с начина, по който ние използваме технологии в рамките на тези шест години, което е направило дигиталната детоксикация толкова важна?

1/3 от световното население има достъп до интернет.

Живеейки сред поколение от майстори на мултитаскинга, намираме за трудно просто да седнем и да се фокусираме на едно нещо. Вместо това продуктивността ни намалява докато нивата ни на стрес се изстрелват до облаците. Прекомерното използване на интернет – нарастващата зависимост и пристрастяване към мрежата, мобилните устройства и социалните медии са фактори по-сериозни отколкото искаме да си признаем. Много хора започват да осъзнават негативния ефект върху личния си живот, семейните структури и обществото като цяло, и започват да поставят под въпрос ролята, която екраните играят в живота ни.

Време е ерата на психически прегаряния, културата „винаги на линия“, мултитаскинга (едновременно вършене на много неща), зависимостта от технологии, умората, „социалните медии на нещата“ и претоварване с информация да стигне края си. Това е нова глава – възможност за нас да преразгледаме какви са взаимоотношенията ни с дигиталните технологии, и на свой ред, как пълноценно да изживеем живота си на тази красива планета.

Около 75% от нас използват мобилни телефони, а повече от един милиард са на няколко кликания разстояние от това да станат Фейсбук приятели. С едно натискане на бутон или слайдване на екрана ние комуникираме, споделяме и създаваме заедно с почти всички, по всяко време и навсякъде. Дори само за последното десетилетие стигнахме толкова далеч. Превръщаме се в истинска глобална общност. Това е един от най-вълнуващите и красиви мигове в човешката история и ние го преживяваме.

Не трябва да пренебрегваме обаче факта, че много от нас се чувстват дотолкова обвързани с технологиите, че не допускаме дори и едно съобщение или имейл да мине без да отговорим моментално и да почувстваме безпокойство. Културният натиск непрестанно да проверяваме съобщенията си и да сме в крачка с най-новите публикации, блогове и новини често води до усещането на претоварване и разочарование, без да имаме време да поемем дъх.

Въпреки това ние не сме и не смятаме да се превръщаме в нео-лудити. Развитието и употребата на технологиите е незаменима част от бъдещето ни. Да се откажем напълно от технологиите би било равносилно на това да им се отдадем изцяло и да станем роби на „терора на екрана“ – това би довело до пълна загуба на връзка с реалния свят и социална изолация. Това, за което настояваме, е че всички ние се нуждаем от пълноценна почивка, за да може разбърканият ни от екраните мозък да се възстанови, а социални ни умения да се разгърнат по естествен път.

Факти за дигитално пристрастяване и нуждата от дигитална детоксикация

Събрали сме най-новите статистически данни, факти и изследвания. При публикуване на нови изследвания, този документ ще се обновява редовно за да разполагаме с най-съвременните факти.

Загуба на време

 • Възрастните във Великобритания прекарват средно по 8 часа и 41 минути пред екрани. Повече отколкото е времето прекарано в сън.
 • Децата във Великобритания прекарват средно 6 часа и половина на ден пред екрани.
 • Средностатистическият потребител прекарва 1.72 часа на ден само в социалните мрежи и проверява смартфона си средно 150 пъти на ден.
 • Проучване направено през 2016 е показало, че цъкаме, натискаме и слайдваме устройствата си средно по 2, 617 пъти на ден.
 • 69% от децата във Великобритания, споделят че родителите им прекарват твърде много време на мобилните си устройства у дома.
 • Възрастните във Великобритания вече прекарват 25 часа на седмица онлайн. Тази статистика е била 9 часа през 2005 година.

Растяща зависимост

 • Половината от всички възрастни във Великобритания признават, че са „напълно прикачени“ към смартфоните си, подчертавайки нуждата от редовна дигитална детоксикация.
 • 80% от потребителите на смартфони казват, че проверяването на телефона им е първото нещо, което правят сутрин.
 • По време на проучване във Великобритания 66% от притежателите на смартфони са се отбелязали като страдащи от „немофобия“ – страха от това да изгубят или да останат без телефона си по всяко едно време – маниакално проверяващи дали телефона им е още в тях и постоянно притесняващи се дали няма да го изгубят някъде.
 • Първият център за лечение на пациенти от интернет пристрастяване в Щатите бе отворен през 2013. Китай е отворил 300 лагера за тинейджъри за налагане на строга дигитална детоксикация, за да се справят с нарастващите проблеми на интернет пристрастяването при младите.
 • 62% от възрастните във Великобритания споделят, че „мразят“ колко време прекарват на телефоните си.

Психическо здраве

 • Съществува силна и тясна връзка между прекомерното използване на интернет и депресията, като се смята, че при зависимите е пет пъти по-вероятно да страдат от депресия.
 • Проучване направено през 2016 година от Националния Институт по Психично Здраве в Съединените Щати е намерило силна и значителна връзка между употребата на социални медии и депресията.
 • Учените също са намерили връзка между прекомерно използване на Фейсбук и симптоми на депресия, включително ниско самочувствие.
 • Проучване на Kent State University е показало, че колкото повече расте употребата на мобилни телефони, толкова повече нараства и безпокойството, което един човек усеща ежедневно.
 • През 2015 проучване на University of Derby е открило, че високи резултати за нарцисизъм и невротизъм са директно обвързани с пристрастяване към смартфони.
 • Проучване е показало, че тинейджъри, които маниакално си пращят текстови съобщения имат поведение и мотивация сходна с тази на пристрастените към хазарта.
 • При проучване в Дания е открито, че дори седмица прекарана без социални медии може да покачи нивото на щастие и удовлетвореност от живота.
 • Социалните мрежи карат 7 милиона Британци да се чувстват депресирани защото гледат „перфектния“ живот на приятелите си.

Фокус и концентрация

 • Проучване на Microsoft Corp. е доказало, че средностатистическият ни диапазон на внимание е намалял драстично в осемте години след изобретението на смартфоните и сега е 8 секунди, което го прави по-кратък и от този на една златна рибка.
 • Поради това, че нашите високо технологични навици не позволяват на мозъка ни да почива правилно, нашите умения за задълбочено мислене и запазване на фокус закърняват все повече.
 • Уменията ни за критично и аналитично мислене са намалели непосредствено със засилването на употребата на технологии.
 • Много хора споделят мнението, че диапазона ни на внимание е намалял за сметка на засиленото ни умение да работим по различни задачи едновременно – мултитаскинг – но проучване на Massachusetts Institute of Technology и на University Of London е доказало, че човешкият мозък не е създаден да работи по този начин. Неврологът Ърл Милър казва „когато хората си мислят, че мултитаскват – работят по няколко задачи едновременно – те всъщност превключват от една задача към друга много бързо. Всеки път, когато правят това има когнитивна цена. Мозъкът ни не е устроен да работи по този начин и последствията водят до спад в коефициента на интелигентност, какъвто се наблюдава, когато човек не спи или приема наркотици.
 • Дори получаването на известие, без дори да отговорим на него е достатъчно, че да ни разсее драстично.
 • 40% от тинейджърите не успяват да довършат домашната си работа заради времето прекарано с дигитални устройства.

Увреждане на мозъка

 • Проучвания правени с визуално изобразяване на мозъчна дейност са доказали, че прекомерно време прекарано пред екраните на дигиталните устройства трайно уврежда мозъка. Структурни и функционални промени се наблюдават в различни региони на мозъка отговарящи за емоционални процеси, внимание и концентрация, взимане на решения и когнитивен контрол.
 • Според проучване на University College London мултитаскинга и скорострелното превключване от задача към задача може да отслаби предният сингуларен кортекс на мозъка, който отговаря за обработване на информация и емоции.

Сън

 • 47% от възрастните пропускат или отлагат сън заради употреба на интернет.
 • 95% от възрастните участвали в проучване в Съединените Американски Щати признават, че са използвали дигитално устройство с екран в последния час преди да заспят. Изкуствената синя светлина, излъчвана от екраните увеличава бдителността и потиска хормона мелатонин с до 22%, което влияе негативно на съня.
 • Скорошно проучване показа, че при тинейджърите с екранно време повече от четири часа на ден е 3.5x по-вероятно да не се наспят – да спят по-малко от пет часа през нощта.
 • 44% от тинейджърите, и 25% от възрастните признават, че не спят достатъчно заради дигиталните си устройства.

Екрани и деца

 • Проучване на University of California, Los Angeles е доказало, че деца в пред-пубертетна възраст, на които е спиран достъп до дигитални екрани в продължение на пет дни чрез дигитална детоксикация постигат много по-добри резултати в разчитане на човешки емоции (невербални умения) отколкото деца с непрекъснат достъп до дигитални екрани.
 • Анкети проведени във Великобритания показват, че на родителите им е по-лесно да накарат децата си да пишат домашно, да си лягат или да се изкъпят, отколкото да бъдат лишени от телефона, таблета, лаптопа или телевизора си.
 • 60% от родителите във Великобритания вярват, че детето им прекарва твърде много време на мобилния си телефон у дома.

Синя светлина и дигитално напрежение на очите

 • Проучване на САЩ установи, че повече от 73% от младите хора (под 30 години) страдат от симптоми на дигитално напрежение на очите от прекомерна употреба на екрани, включително сухи очи, дразнене на очите, замъглено зрение, болки във врата, в гърба и главоболие.
 • Учените сравнят този процес като вреден точно колкото е вредно за телата ни прекаляването със захари и нездравословна храна.

Културата „винаги на линия“

 • 60% от хората казват, че традиционната ваканция/почивка не ги освобождава от натрупания стрес, като много от тях си признават, че продължават да приемат обаждания и да проверяват електронната си поща – понякога многократно в рамките на един почивен ден. Дигиталната детоксикация премахва и изключва всички комуникации свързани с работа и позволява истинска почивка. Компаниите започват да плащат на служителите си за подобни почивки, за да им подсигурят продуктивно състояние.
 • Проверяването на работната електронна поща намаля фокуса и увеличава стреса.
 • Културата да бъдем „винаги на линия“ с високи очаквания да се проверяват и отговарят служебни съобщения в неработно време може да попречи на служителите да прекратят да работят, което води до хроничен стрес и емоционално изтощение.
 • 37% от тинейджърите и 30% от възрастните признават, че дигиталните устройства пречат на нормалната им ежедневна дейност.

Закърняващи човешки взаимоотношения

 • 31% от интернет потребителите пропускат възможности за прекарване на време с приятелите и семейството си.
 • Повече от половината (58%) от възрастните във Великобритания казват, че използват текстови съобщения най-малко веднъж на ден, за да общуват със семейство и приятели, докато само 49% от тях се срещат на живо със същата честота. Въпреки това, по-голямата част от от британските възрастни казват, че всъщност биха предпочели да се срещат на живо (67%) или говорят по телефона (10%), отколкото да комуникират чрез текстови съобщения.
 • 26% от възрастните са изпращали дигитални съобщения до приятели или семейство, докато те са били в същото помещение.
 • 21% от децата във Великобритания чувстват, че родителите им не ги слушат, защото са постоянно прекъсвани от имейли, разговори или текстови съобщения получени на мобилните им телефони.
 • 39% от децата във Великобритания казват, че понякога общуват с родителите си, чрез текстови съобщения, имейли и социални медии, докато са у дома по едно и също време.

Истината е, че не е нужно да се чете всяко изследване или статистика, което сме представили, за да се разбере, че има проблем. Ако просто тръгнем по улицата или огледаме всеки един апартамент, офис, ресторант и заведение ще видим какво се случва. Много е лесно да се види, че живота ни е станал не балансиран в резултат на залепване за нашите смартфони и лаптопи през целия ден.