Уелнес и медикализация на „модерния“ живот

Уелнес е понятие за благосъстояние и благополучие, житейска стратегия. Основната идея на уелнеса е възстановяването на баланса, на хармония между тялото, духа, социалната среда, културата и религиозните виждания на индивида. При това възстановяването на този баланс може да стане само по пътя на вътрешно убеждение и вътрешна мотивация и не само по пътя на потребление на уелнес продукти и услуги. То изисква радикално изменение на начина на живот. Понятието „уелнес“ включва здраве и природосъобразно и екологично хранене, красота и грижи за тялото, отпускане и антистрес, фитнес и движение, душевна хармония и медитация, морално-етично укрепване, социално здраве и контакти.

С други думи, уелнес е средство за укрепване на тялото, духа и душата на индивида. Това е изключително важно, защото само чрез точно дефиниране на понятието се открива възможността Образователният комплекс към „Пловдив Тех Парк“ АД и „Корпорация за технологии и иновации“ АД да се диференцират от всички конкуренти на пазара, предлагащи един или друг елемент на уелнеса и разкрият нова пазарна ниша, където уелнесът ще бъде предложен в своята комплексност като „начин на живот“.

В съотствествие с влаганото от нас съдържание на понятието „уелнес“ усилията са насочени към клиенти, туристи, ученици, студенти, колежани и работещи, които са готови да инвестират в продукти и услуги, които съдържат превантивни медицински моменти, но не и чисти медицински методи, възприемат положителните преживявания като средство за преодоляване на стреса и възстановяване на хармонията между тяло и дух, търсят начини и форми за разгръщане на своята спиритуалност. Това са обикновено хора на възраст между 18 и 65 години. Хората в тази възрастова група все още не страдат от болести, но чувстват, че трябва да предприемат нещо за укрепване на своето здраве и да премахнат стреса, за да могат да поддържат изискващата се от тях концентрация в образованието, висока работоспособност на работното им място, желанието за съхраняване на половата потентност при мъжете, красотата и свежестта на тялото при жените. Те са в момент, когато се нуждаят от пауза, да се отпуснат, да направят равносметка на досегашния живот и да се заредят с оптимизъм, премахвайки типичния за модерния човек екзистенциален страх и страха от остаряване.

Уелнес в Образователен комплекс към „Пловдив Тех Парк“ АД и „Корпорация за технологии и иновации“ АД

Уелнес индустрията се основава на превенция на болестите, не на лечение, а превенцията се провежда най-често чрез употребата на медикаменти – лекарства и хранителни добавки. Най-важното е да се осъзнае уелнес идеологията – правилното управление на отделните елементи в ежедневието, за да се постигне състояние на физически и душевен баланс.

Няма уелнес програма, която да изключва употребата на хранителни добавки. Тези фармацевтични продукти съдържат концентрирани хранителни вещества – витамини, минерали, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, млечнокисели бактерии, ензими, пчелни продукти, растителни екстракти, изсушени билки на прах и др., предназначени да обогатяват храната. За разлика от добавките в храните, хранителните добавки могат да се приемат от консуматорите самостоятелно, тъй като обикновено под различни форми са извън хранителните продукти.

Задължително е и да се приемат достатъчно витамини, защото това е основата на здравия организъм. За целта трябва да се консумират здравословни хранителни продукти, за които се предполага, че имат необходимото витаминозно съдържание. За съжаление това не винаги е така. Ще посочим кои витамини са особено важни. Витамин С е от първостепенно значение за здравето. За съжаление, много често се оказва, че в ежедневието не се приемат достатъчно пресни плодове и зеленчуци и това налага да се мисли за неговия прием от друг източник, например под формата на хранителна добавка. Витамин D също е много важен, но на него трябва да се обърне внимание предимно през зимните месеци. Обикновено тялото синтезира само витамин D, но за това му е нужна слънчева светлина, която няма откъде да получим през мрачните зимни месеци. Особено важни за здравето са и витамини от група В.

Необходимо е да се приемат чрез храната в достатъчни количества незаменимите аминокиселини аргинин, треонин, триптофан, фенилаланин, метионин, лизин, левцин, валин и изолевцин. В случай, че се спортува активно и не могат да се доставят с храната, тези аминокиселини трябва да се приемат като хранителна добавка към редовното хранене. Може да се проведе консултация с личния лекар за допълнителни препоръки.

Трябва да се обърне сериозно внимание и на незаменимите мастни киселини омега 3, 6 и разбира се 9. Всички необходими мастни киселини и аминокиселини се съдържат в яйцата. Затова при липса на противопоказания те трябва да се консумират редовно, като най-добре е да се избират яйца от свободно гледани кокошки.

Важни са знанията за хранителните добавки, защото те са ключ към доброто здраве. Необходимо е да се вземе предварително мнението на специалистите и да не се пренебрегва разрешената доза, защото всичко е полезно тогава, когато се прави с мярка.

Ние вярваме, че бъдещето дойде по-рано и имаме достатъчно научна подкрепа и примери за т.н „Гугъл-плейс“, като пример на влиянието на уелнеса в работната и учебната обстановка в модерния офис. Офисите на Гугъл, Фейсбук и „еднорозите“ от Силициевата долина са добър пример и важен челен опит за човешкото отношение и висока ефективност на офисната дейност. Личното участие в уелнес преживяването преодолява стреса, депресията и негативните емоции, натрупани в „модерния човек“.

Уелнес офисът осигурява бюфет за чай, кафе и безалкохолни напитки, безплатно. Има оборудван офис за закуски и атмосфера за обеди.

Като част от корпоративната визия на „Орфей клуб уелнес“ АД, част от „Корпорация за технологии и иновации“ АД, нашата мисия е да използваме технологичния напредък на човечеството в изграждането на балансиран начин на живот на учащите и служителите, чрез преплитане на медикализацията с новите технологии.

В момента екип от технически специалисти и външни консултанти от сферата на медицината, разработва задание за сайт за телемедицина, който ще позволява консултация с лекари – специалисти, без да да се налага физическа среща.

В какво вярваме?

 • Вярваме, че хората могат да създадат здравословни взаимоотношения с
 • дигиталните си устройства.
 • Истинските взаимоотношения са по-ценни от виртуалните.
 • Близките ни не трябва да се съревновават с дигиталните ни устройства.
 • Технологията трябва да ни служи, а не да ни пороби.
 • Мултитаскингът (едновременно вършене на много неща) е мит.
 • Трябва да научим децата си как да живеят извън мрежата.
 • Културата да бъдем „винаги на линия“ ни прегаря и намаля продуктивността ни.
 • Да живееш добре и здравословно не се постига с наведена в екрана глава.
 • Природата, спорта и аналоговите изкуства са антидот за загубеното време онлайн.
 •  Технологията може да ни помогне да станем по-човечни, а не обратното.
 • Вярваме не само в изключването на дигиталните ни устройства, но и във
 • включването на самите нас и естествените ни способности.
 • Вярваме в създаването на балансиран живот.