Допаминов детокс

Какво е допаминов детокс?

Допаминовото гладуване е метод на въздържание от всякакви дейности, които ни носят удоволствие. Това може да включва секс, ядене на определени храни, използване на социални медии и смартфони, видео игри, леки наркотици или алкохол. Отказът от тези дейности нулира нивата на допамин в мозъка и помага за намаляване на импулсивното поведение. Смисълът на тази техника е да се отървем от лошите навици, които са станали токсични за нашето благосъстояние и да се справим със зависимостта на мозъка ни от нивата на допамин, свързани с пристрастяващото поведение.

Този метод не забранява всички стимулации, а по-скоро е фокусиране върху конкретно поведение, което причинява малък или голям проблем в живота ни. Това бързо насърчава здравословното поведение, което допринася за цялостното ни благосъстояние. Тази техника на “гладуване” се прилага, за да оценим положителните навици и да дадем на мозъка ни необходимата почивка от претоварването с допамин от пристрастяващи дейности.

Научни доказателства за ползите от допаминовия детокс

Можем да разберем връзката между повишените нива на допамин и поведението чрез “Класическо кондициониране”. Този метод е открит от руския физиолог Иван Павлов през 1897 г.  Типичната процедура за създаване на класическо кондициониране включва представянето на неутрални стимули заедно със стимули от някаква значимост. Неутралните стимули могат да бъдат всяко събитие, което не води до открит поведенчески отговор от страна на организма, който се изследва. Павлов ги нарича условни стимули. Обратно, представянето на значими стимули по необходимост събужда вътрешен, често рефлексивен, отговор. Павлов ги нарича съответно безусловни стимули и безусловен отговор. Ако условните стимули и безусловните отговори се повтарят заедно, в края на краищата двата стимула се асоциират един с друг и организма започва да дава поведенчески отговор на условния стимул. Павлов нарича това условен отговор.

Можем да разглеждаме пристрастяващото поведение по същия начин. Например, получаването на известие на нашия смартфон може да се превърне в условна реакция, защото ще започнем да очакваме “награда”, а тя е увеличаване на допамина. Това се превръща в зависимост, защото винаги, когато се чувстваме отегчени, тъжни или имаме негативни чувства, ще разчитаме на дейност, която повишава нивата ни на допамин и ние ще се чувстваме по-добре.

Колко трябва да продължи допаминовият детокс?

Всички живеем натоварено и може би ще е трудно да избягаме от обичайните си навици, които изпълват живота ни. В зависимост от ежедневието ни и от нуждата от допаминов детокс, има 4 периода за детоксикация:

  • Един до четири часа в края на деня.
  • Един ден от уикенда.
  • Един уикенд на тримесечие.
  • Една седмица в годината.

Тези периоди на продължителност са много зависими от нашия живот и нужди. Разбира се, винаги може да се прилага по-дълго или по-кратко. Важното нещо, което трябва да имаме предвид, обаче е, че допаминовото гладуване е планирано за изключване на действия, които обикновено се извършват в свободното време, предназначено за почивка.

Кои са най-честите поведенчески зависимости?

Има много негативни навици, които хората изграждат в живота си. Най-често срещаните са:

  • Емоционално хранене – това включва всички храни, които предизвикват пристрастяване или служат за “възнаграждение”. Примери за такива са сладкиши, чипсове, солени храни, пикантни или храни с подправки, комбинации от въглехидрати и мазнини;
  • Използване на интернет и играене на видео и компютърни игри – включва социални медии, игри, музика за удоволствие или “лечение” на скука;
  • Хазарт и пазаруване;
  • Секс – поощряват се здравословни сексуални практики. По време на детокса трябва да се избягва импулсивно, компулсивно или високо рисково сексуално поведение.
  • Кофеин и наркотици – това включва кафе, кофеинови чайове, енергийни напитки, марихуана, други наркотици, цигари, вейпи и алкохол.
  • Силните усещания – гледане на филми на ужасите, екстремни атракции, бързо шофиране и др.

Какво може да правим вместо това?

Има толкова много дейности, които помагат на нашето благосъстояние и здраве. В зависимост от вашите интереси, може да създадете проект, който да ви занимава, да правите упражнения, да общувате с приятелите си на живо, да усвоявате нови умения. Можете да вършите всяка дейност, която носи положително влияние на живота ви и не ви кара да разчитате на нея по време, когато изпитвате негативни чувства.